Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w kraju najczęsciej spotykany typ restauracji. Cenimy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, treściwe i nie jest drogie. Z całą pewnością najczęściej jemy pasty. Bardziej wrażliwi próbują mniej znane dania takie jak tortellini, polentę i desery włoskie.
Rozglądając się za dobrą włoską restauracją należy zwrócić uwagę na elementów: jak wiele półproduktów naprawdę jest sprowadzanych z Włoch, czy w menu można znaleźć też nie tak typowe włoskie dania, czy karta win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata wielość smaków i dania z różnych części kraju. W mistrzowskiej restauracji poczujemy naturalny klimat Włoch.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, co nie zmienia tego, że że nie jest pyszna Z pewnością można stwierdzić, że jest to niezwykle smaczna kuchnia europejska .
Wykwintne wino z Włoch
Żadna knajpka włoska, która pretenduje do bycia klasycznym miejscem na gastronomicznej mapie miasta, nie może ignorować trunków. Posiłek w stylu włoskim koniecznie musi obejmować też wino. Odrobina alkoholu to we Włoszech kanon. włoska restauracja w centrum Krakowa Najbardziej znane wina z Włoch to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese i noto z Sycylii. Włoska restauracja – o ile naprawdę chce być postrzegana jako prawdziwie włoska, musi mieć różnorodny wybór win.
Klasyczna włoska restauracja
Chcąc zrozumieć wyjątkowość kuchni włoskiej bez wahania warto odwiedzić restaurację, która umie przygotować nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film