Pasta czyli makarony

Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród szerokich wariantów, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na wyjątkową uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, kolorów oraz spora porcja zdrowia.

Tradycyjne włoskie przyprawy

Typowemu Polakowi włoska kuchnia, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoska kuchnia to też takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.

Klasyczne posiłki włoskie

Pasty są bazą włoskiej kuchni. Włosi gotują makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie da się dodać do makaronu. jedzenie Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy drobiowe i przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.

Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.

Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też risotto, focaccia, ravioli oraz liczne desery – np. tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film